Κωνσταντίνος Χαλκιάς - Ειδικός Παθολόγος
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δρα συνεχώς για την προστασία του οργανισμού από επιβλαβείς προσβολές μολυσματικών παραγόντων όπως τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η σωστή λειτουργία όλων των μηχανισμών ανοσίας, κάτι που απαιτεί την επαρκή διατροφική πρόσληψη αρκετών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Δεδομένα μελετών αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο κάποιων θρεπτικών συστατικών των τροφών στην ανοσοαπόκριση:
Κατά τη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, στις δυτικές κοινωνίες η υπερκατανάλωση λιπών, υδατανθράκων και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος παρεμποδίζει τη σωστή απορρόφηση κάποιων απαραίτητων βιταμινών. Αν συνυπολογίσει κανείς επιπλέον τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως και το φαινόμενο της «αραίωσης θρεπτικών συστατικών» στα φρούτα και τα λαχανικά (dilusion effect) λόγω της εντατικοποίησης των καλλιεργειών, καταλήγει στο συμπέρασμα της αρκετά συχνής ανεπαρκούς πρόσληψης βασικών συστατικών των τροφών σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, όπως ιδίως στους ηλικιωμένους, στους εφήβους ή στους εντατικά εργαζόμενους.
Μελέτες υποστηρίζουν πως η προσεκτική υποκατάσταση των ανωτέρω συστατικών μέσω της χορήγησης επιλεγμένων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να υποστηρίξει το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος, ενισχύοντας και τα τρία επίπεδα ανοσίας.