Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα συμπληρώματα ορίζονται ως “τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό”.
Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και όταν είμαστε πολύ ευσυνείδητοι σχετικά με το τι τρώμε ,τις περισσότερες φορές διαπιστώνουμε ότι διατροφικά έχουμε πολλές ελλείψεις στον οργανισμό μας. Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, δεν αποτελούν φαρμακευτικά προϊόντα αλλά συμπληρώνουν την καθημερινή διατροφή.
Γιατί θα πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής;
- Για να καλύψουμε κενά διατροφής και να εξασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός λαμβάνει καθημερινά όλα τα συστατικά που χρειάζεται σε επαρκείς ποσότητες.
- Για να αυξήσουμε τα χαμηλά επίπεδα που έχουμε σε κάποιο συστατικό, π.χ. λήψη συμπληρώματος σιδήρου αν έχουμε χαμηλό σίδηρο, λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D αν έχουμε χαμηλή D.
- Για να υποστηρίξουμε τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού, π.χ. λήψη συμπληρώματος με ωμέγα-3 για την καλή λειτουργία της καρδιάς, λήψη συμπληρώματος προβιοτικών για την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Για να υποστηρίξουμε τον οργανισμό σε απαιτητικές περιόδους και γενικότερα όταν νιώθουμε ότι το έχουμε ανάγκη, π.χ. λήψη συμπληρώματος βιταμινών Β και C σε περιόδους άγχους, λήψη συμπληρώματος σιδήρου τις ημέρες της περιόδου.
- Για να λαμβάνουμε συστατικά που είναι απαραίτητα σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωή, π.χ. λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη, λήψη συμπληρώματος ασβεστίου στην εμμηνόπαυση.
- Για να μειώσουμε τις επιπτώσεις των «κακών» συνηθειών στον οργανισμό μας, π.χ. λήψη συμπληρώματος αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνης C, για τη μείωση του οξειδωτικού στρες λόγω καπνίσματος, άγχους κ.α.
- Γενικότερα για τη συντήρηση της καλής υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας στο μέλλον.